La schi in Bansko
Dupa ce ani de-a randul am tot mers iarna la munte pe Valea Prahovei, ne-am hotarat sa mai schimbam locul si sa vedem cum este zapada si la vecinii nostii de la sudul Dunarii, bulgarii.
Din amintirile anilor 90, stiam ca au doua statiuni de schi renumite: Bansko si Pamporovo. Si cum nu stiam in care dintre cele doua sa mergem, am intrebat si noi in stanga si in dreapta, la schiori cu experienta si am primit raspunsul pe care-l asteptam: urma sa mergem in Bansko.
Drumul spre Bansko
Drumul cel mai scurt din Constanta spre Bansko tranziteaza urmatoarele localitati: Constanta - Negru Voda - Dobrich - Varna - Provadia- Aytos - Karnobat dupa care pe autostrada A1 pana la Pazardgik. De acolo se urmeaza neaparat drumul spre Velingrad. Exista si posibilitatea sa o iei spre Golyamo Belovo, dar drumul este mai greu, caci este prin munti si de obicei plin de zapada. Apoi din Velingrad si pana in Bansko nu sunt decat 74 de km, adica o ora si 15 minute.In total ai de parcurs aproximativ 649 km, aproximativ 8 ore si 15 minute.
O alta varianta este sa o iei din Constanta spre Vama Veche, spre Varna, Burgas si apoi pe A1 pana in Pazardgik, dupa care drumul este identic cu prima varianta, dar este si un pic mai lung, avand 697 km si fiind parcurs in 8 ore si 42 de minute.
Am planificat sa plecam dimineata la ora 8 si am reusit sa plecam din Constanta la ora 9. Binenteles ca nu am parcurs drumul in timpul estimat de GPS, deoarece avand copii cu noi am oprit destul de des pentru diverse lucruri specifice varstei lor. Dupa nenumarate opriri de aproximativ 2 ore si jumatate, din care cea mai lunga a fost de o ora si jumatate (pentru masa de pranz), iar celelalte au fost necesitati, intoarceri din drum din cauza gresirii acestuia sau alimentare cu motorina, am reusit sa ajungem la destinatie la Hotel Complex Terra din Bansko in jurul orei 19:30. Adica dupa 10 ore si 30 minute de la plecarea de acasa, ceea ce insemana ca am facut efectiv doar opt ore pe drum. Ceea ce nu este rau!
Hotelul din Bansko
Terracomplex Hotel din Bansko l-am gasit destul de usor datorita GPS-ului si la prima vedere nu a fost dragoste, dar era OK. Am parcat masinile in subsol, deoarece ne era frica de furtul acestora, din ce auzisem noi de la alti romani plecati in Bulgaria (s-a dovedit o frica exagerata) si am ajuns la Receptie. Am uitat sa va spun ca de fapt hotelul nu este in Bansko, ci la aproximativ 15 km de localitate, in localitatea Razlog
Pe scurt, hotelul este de 3 spre 4 stele, ai confort, dar nu sunt patru stele pline. Cel putin restaurantul, ospatarii si mancarea sunt cert de 3 stele. Mancarea este aproximativ OK, ai ce sa mananci, dar nu este de o calitate foarte buna. Destul de des gasesti castravetii oficili de la micul dejun, la cina, sau invers. Legumele sunt cam de carton si nici carnea gatita nu este de cea mai buna calitate. Piscina hotelului este destul de mare si apa este calda. Putin cam prea mult clor pentru gusturile mele, dar nu exagerat. Exista si un jacuzzi, pe care nu l-am incercat , fiind mult prea mic si aglomerat. Camera de joaca pentru copii este o camaruta plina de praf cu multe jucarii sparte, descompletate sau distruse, dar afara este un loc de joaca decent, daca nu ar fi fost prea frig. Preturile la hotel sunt destul de piperate, cea mai ieftina bere este 5 leva, adica 12 lei, un expresso este 2 leva, adica 5.5 lei, iar o sticla de apa de 1,5 litri este 3.5 leva, adica 8.3 lei. Nu va recomand sa inchiriati schiuri si clapari de la hotel, deoarece veti gasi mult mai ieftin si de o calitate mult mai buna la baza telegondolei din Bansko.
A doua zi am plecat in Bansko, pentru a lua contact cu atomsfera statiunii. E de preferat sa iti cumperi ski pass pentru gondola cu o zi inainte de a incepe schiatul, deoarece dimineata este foarte aglomerat. Atentie, daca doriti sa cumparati abonament si pentru altcineva, nu se poate. Persoana respectiva trebuie sa fie cu voi pentru a i se face poza. Mai exista o solutie sa aveti o poza cu ea, pe care sa o scaneze, dar nu stiu sigur daca a o varianta acceptata in mod oficial.
Inchiriere echipament de schi in Bansko
Am inchiriat schiurile si restul echipamentelor de la Bansko Sport, un centru de inchirieri care se afla exact in dreptul statiei de plecare a Gondolei, mai jos de parcare, dupa ce cobori cateva scari. Am negociat si pentru fiecare adult platitor astfel incat copii sa primeasca echipamentul gratis. Astfel, pentru 5 zile de schi, inchiriatul echipamentului ne-a costat aproximativ 105 leva pentru un adult si un copil, adica 250 lei, undeva la 50 lei pe zi de adult si copil. Mai ieftin decat la Predeal. Plus ca poti parca gratuit in parcarea celor de la Bansko Sport, din spatele centrului de inchiriere, ca sa nu mai platesti 12 leva pe zi in parcarea mare.
Daca sunteti in graba si nu doriti sa stati la coada la gondola spre Polyana, locul de la 1649 m altitudine, de unde poti pleca spre orice partie, poti inchiria un microbuz doar pentru grupul tau cu ajutorul baietilor de la Bansko Sport sau poti lua microbuzul public ce te duce din fata gondulei pana sus in Polyana.
Restaurante in Bansko
De mancat am experimentat in patru locuri - Penguin (de vis si preturi medii), la LOG House (mancare medie calitativ si preturi maricele) la restaurantul hotelului Terracomplex din Razlog, unde mancarea era cam reciclata de la o masa la alta si la MehanaTanne, unde mancarea a fost relativ OK, dar scumpa. Legat de ultima locatie am fost serviti la masa de un chelner, care in momentul in care am cerut nota de plata, a venit cu o tava cu cinci paharele: la copii suc de fructe, pentru sotie un aperitiv si inca doua paharele cu un fel de tuica de casa (rachiu). SI fara sa stea pe ganduri, in mare graba ne-a dat noua paharele, iar ultimul ramas pe tava l-a dat deodata pe gat, fara sa clipeasca. Ne intrebam daca are 20-30 de mese pe zi si o bea cu fiecare masa un paharel, in ce stare ajunge acasa? Sau asa isi creeaza imunitate la bautura....
Partii de schi in Bansko
Despre partiile de schi din Bansko, numai de bine. Sau aproximativ. Nu exista termen de comparatie cu partiile de pe Valea Prahovei. Este ca si cum ai compara nivelul de trai din Romania cu cel din Germania. Sau si mai exact este diferenta dintre dezvoltarea statiunilor de pe litoralul romanesc si cel bulgaresc. Din momentul in care iti iei skipass-ul, doar cozile sau oboseala te mai opresc. Poti sa urci pana la 2746 m altitudine, pe varful Todorka si sa cobori pe o partie albastra pana in Bansko, adica peste 16 km lungime.
Sunt zeci de km de partii, atat albastre, cat si rosii sau negre, potrivite pentru toti. Daca iei 4 ore de ski de la un instructor autorizat, in 2-3 zile poti cobora de la Banderishka Polyana la Bansko, adica de la o diferenta de nivel de 1650 m la 965 m, o partie de aproape 7 km, potrivita pentru incepatori. Si daca faci partia asta de 2-3 ori pe zi , in maxim 3 zile poti sa treci la avansati. Distibutia partiilor este de 30 % pentru incepatori, 45% avansati si 25% experti. Au 56 km de partii in zona Bansko (nu numai in statiune) si peste 500 tunuri de zapada care rezolva problema incalzitrii globale. Chiar in perioada in care am fost (februarie), nu era pic de zapada in Bansko, dar partiile aratau foarte bine.
Patinoarul din Bansko
In centrul statiunii, in drum spre gondola, pe dreapta este o constructie moderna si intereasanta, patinoarul din Bansko. E deschis pana seara la ora 22 si de aici poti inchiria patine la 14 leva pentru 2 ore sau poti patina la acelasi pret, tot pentru doua ore.
Preturi in Bansko
In gereneral, preturile in Bansko sunt mai mici sau comparative cu Poiana Brasov si un pic mai ridicate decat in Predeal. La restaurante poti manca cu aceeasi bani ca in Romania, dar aici vei manca aproximativ peste tot bine, fata de Valea Prahovei.
Băuturile sunt un pic mai scumpe decat in Romania, in special la soft drinks gen Cola sau Fanta. In schimb poti bea fresh de portocale la un pret rezobabil, adica 2.5 leva (7 lei).
Exista mai multe supermarketuri in Bansko, dar in general sunt prost aprovizionate si au preturi maricele. Cel mai bine este sa dai o fuga pana la intrarea din Razlog, unde gasesti un supermarket Lidl, de unde te poti aproviziona la preturi decente (1 leva berea fata de 5-6 leva la barul hotelului).
Intre a veni cu leva din Romania, a veni cu EUR si a-i schimba in Bansko sau a plati cu cardul, cel mai bun curs de schimb il primesti daca faci platile cu cardul. La data de 10.02.2016, la plata cu cardul se schimba 1 leva = 2.30 lei, iar la casele de schimb valutar din Constanta, 1 leva era 2,37 lei.
Concluzie dupa excursia la Bansko
Daca drumul care mi se parea o corvoada a fost mai mult decat acceptabil, infrastructura din Bulgaria crescand din punct de vedere calitativ in ultimii ani, cazarea, serviciile, restaurantele, partiile si intreaga infrastructura din Bansko au fost mult peste cele oferite de Valea Prahovei, atat din punct de vedere calitativ, cat si al preturilor. Serviciile vecinilor nostri din Bulgaria sunt mult peste cele oferite oriunde in Romania, iar despre partiile de schi nu are rost sa vorbesc.
Poate la anul, dupa ce voi face si o tura in Austria, imi voi da seama de ceea ce inseamna Bansko la nivel de conditii de schi, dar pana atunci statiunea bulgara da in mod cert clasa la tot ce inseamna Valea Prahovei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu